Vätternrundan

· Cykel, Cykeltävling, Träning
Author

Vätternrundan är ett cykellopp som arrangerats varje år sedan 1966. Loppet består av en sträcka på cirka 300 km och har totalt 9 depåer. Deltagarna cyklar medsols runt sjön Vättern med start och mål i Motala. Vätternrundan har blivit riktigt populär bland såväl motionscyklister och professionella cyklister från hela världen. I år deltog hela 23 000 entusiastiska cyklister – en stor ökning från det första loppet då endast 334 personer deltog.12258903-vatternrundan

Tips inför loppet

  • Formen – Träna rätt inför loppet. Finslipa din form de två sista veckorna innan loppet genom att cykla lugnt den första veckan för att sedan öka träningen den sista veckan så att din kropp är redo för det tuffa loppet. Enligt Bicycling.se gör alldeles för många misstaget att träna för hårt de sista veckorna innan loppet.
  • Cykeln – Se till att även cykeln är redo för det långa loppet. Lämna in den till en duktig mekaniker i tid för att se till att allt är i bra skick. Däck, vajrar, bromsklossar, kedja och kassett är sådant som man bör kolla.
  • Kläderna – Se till att klä dig rätt inför loppet. Det är ett långt lopp så både väder och temperatur kommer med stor sannolikhet att växla. Klä dig därför i lager och välj plagg med bra ventilationsmöjligheter. Tänk på att inte byta till helt nya skor eller byxor inför loppet då det finns risk för skavsår och onda knän.
  • Förbered dig mentalt – Att vara redo för det långa loppet mentalt är minst lika viktigt som att vara redo fysiskt. Loppet är trots allt hela 30 mil långt och det gäller att vara målmedveten för att klara av det.
  • Taktiken – Ta inte ut dig för mycket i starten. Ett bra taktikstänk är lugn start och stark avslutning. Ta ut de sista krafterna i slutspurten och cykla i mål som en riktig vinnare!