Träning och kost under graviditeten

· Träning
Author

Det är extra viktigt att ta hand om din kropp när du är gravid. Du känner dig piggare och uthålligare om du äter en hälsosam kost och tränar. Träning under normal graviditet hjälper dig att må bättre och stärker din kropp inför förlossningen.

Bästa träning när du är gravid

Regelbunden träning skapar förutsättningar för en naturlig viktuppgång. Du återhämtar dig sannolikt snabbare efter förlossningen och du tränar helst minst tre gånger i veckan. Välj en träningsform som du gillar och där risken för skador är minimal.

Kost under graviditeten

När du är gravid behöver din kropp extra näring, mineral och vitaminer. En varierad kost med bland annat fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker och fet fisk mår både du och babyn bra av. Tillskott av järn och folsyra kan behövas under graviditeten.

Behoven varierar under graviditeten

Du behöver inte äta för två personer under graviditeten. Hur mycket du vägde innan du blev gravid och hur viktökningen ser ut under graviditeten är faktorer som påverkar hur mycket extra mat du behöver äta. Behovet av energi och näring varierar under graviditetens olika trimestrar. Vad du är sugen på och hur du mår kan ändras under graviditet, en del är hungriga i början medan andra de sista månaderna.

Fråga alltid din barnmorska

Det är alltid bra att kommunicera med sin barnmorska både under din graviditet och efter du fött. De har otroligt mycket erfarenhet om vad du kan och inte kan göra. Även vad du bör göra för att må bättre både under och efter. Så klart så finns det andra som också kan ge dig bra svar på dina frågor men barnmorskan är den som bör rådfrågas först.