Kläder till cykelturen

· Cykel, Träning
Author

Tänker du börja cykla som träningsmetod? Här, som i alla sporter, gäller det att ha passande kläder för att kunna utöva sporten så bekvämt och lätt som möjligt. Ens kläder ska aldrig hindra en eller vara ett motstånd när man sportar. När man cyklar finns det faktiskt flera saker att tänka på när det kommer till klädval. En viktigt del är att ha olika utstyrslar beroende på väder. Kläderna man använder på sommaren kommer inte att fungera på vintern och man behöver också material som skyddar mot vind och regn samtidigt som de kan hålla svetten borta från huden så man inte kyls ned.

Byxorna

Kan man nästan säga vara den viktigaste delen. Här vill man vara bekväm och byxorna ska följa med i rörelserna. Därför ska man främst välja tajta byxor som inte fladdrar i vinden eller trasslar sig runt benen.På sommaren när det är varmt kan ett par cykelbyxor räcka och långa, vindtäta byxor för kallare tider. Är man extra känslig runt knän kan man köpa sig ett par knäskydd och löstagbara benvärmare kan vara bra. Man kan hitta benvärmare med fleece och tunnare med vindavvisande material.Det kan göra ont att sitta på en hård sadel i flera timmar. Tränar man hårt med cykeln som redskap kan man köpa byxor som har inlägg runt skrev och baken. Detta dämpar stötar och gupp och gör det behagligare att sitta på sadeln.

Överdel

På sommaren är det skönt med något tunnare och kortärmat. På vintern ska man klä sig i lager för att hålla värmen. Innersta lagret ska transportera bort svetten och det yttersta ska hålla vind och väta ute. Här gäller det också att välja tajtare material, annars kommer man att förlora fart när vinden får tag på tygen.Inga speciella regnkläder behövs då de du redan har oftast duger gott. Många kläder har ett vind och vattenavvisande och snabbtorkande material. Regelrätta regnkläder är oftast täta och andas inte så bra, vilket i sin tur orsakar att svett och fukt inte transporteras bort och du börjar frysa, därför rekommenderas inte dessa.

Annan utrustning

Ha alltid handskar när du cyklar. Det håller borta fukten om du svettas, du får fäste på handtagen även om det är dåligt väder och om du slirar med cykeln så kan du rädda händerna från otäcka skrapsår.Såklart finns det handskar för vintercykling också. De brukar ha vaddering och material som dämpar stötar och är också vind och vattenavvisande samtidigt som de brukar ha ett material som andas bra och har bra värmehållning.Man ska alltid ha hjälm! Det känns självklart men en del glömmer ändå bort. Men när man spenderar så mycket tid på cykeln så ökar samtidigt risken att man kommer att ramla av cykeln.På vintern kan du med fördel komplettera hjälmen med buff, bandana och/eller hjälmhuva för att värma hals och nacke samt tinningar och panna. Ett par glasögon är också bra vid både snö och regn och är skönt mot kylan.Skaffa bra skor som ger fäste på pedalerna. Det finns speciella cykelskor som har klossar på undersidan. Dessa klossar hindrar fötterna från att glida av även om det är halt. Tänker man cykla i ur och skur kan man hålla skorna snygga och hela längre genom att köpa överdrag till skorna.