Hur många växlar på cykeln?

· Cykel, Träning
Author

När en ny cykel ska införskaffas så kommer man förr eller senare till frågeställningen om hur många växlar denna bör vara utrustad med, så länge man inte tänkt köpa en cykel som inte alls är utrustad med växlar, som exempelvis en BMX. Hur det än ligger till så är dock antalet växlar ett högst personligt val, där man bör fundera över cykelns användningsområden för att komma fram till ett svar som passar jag just dig.Cykel

Vuxna

Antalet växlar som ens cykel bör vara utrustad med är högst individuellt. Vissa klarar sig med enbart ett fåtal om det är så att man cyklar i normal utsträckning och mest använder cykeln som ett smidigt färdmedel under korta till medellånga sträckor. Andra som cyklar mera frekvent och som använder sin cykel för att hård träning eller till och med tävling kan behöva ett maximalt antal växlar för att bättre kunna styra motstånd och utväxling. Det är egentligen lite samma sak med växlar som med modell på cykeln, där vissa växelsystem tagit fram för specifikare former av cykling, precis som en downhillcykel är framtagen speciellt för att cykla nerför brant terräng. Med 16 växlar klarar du dig dock väldigt långt som amatör och om du har svårt att bestämma dig för vad du ska satsa på, så kanske detta antal vore att rekommendera.

Barn

När det kommer till att köpa en cykel till ett barn så kan man generellt sett säga att barnet bör ha ett färre antal växlar desto yngre det är. De första cyklarna fungerar bra helt utan växel och sedan så kan man övergå till tre växlat någon gång vid 10 års ålder, för att därefter trappa upp successivt, om det är så att barnet cyklar mycket och kräver lite mer att köra med. Många barn kan dock stirra sig blind just på antalet växlar och där blir det din uppgift att förklara att så ej är fallet, utan att en cykel med 7 växlar kan vara minst lika bra eller bättre som en med 16. Glöm dessutom inte bort att den viktigaste delen i en barns cykelutrustning, som alltid kommer vara det som skyddar huvudet.