Dokumentera din cykeltur

· Andra Fritidsaktiviteter, Cykel
Author

En av de största fördelarna med att cykla är att man hinner ta in sin omgivning. Man får tid att titta omkring och se den vackra naturerna eller byggnaderna som man susar förbi. Varför inte då dokumentera din resa så att du sedan själv eller med andra kan återuppleva den?

Actionkameran

Ett väldigt modern och roligt sätt att dokumentera själva resan är att använda sig av en så kallad actionkamera. En actionkamera är helt enkelt en väldigt liten kamera dessutom är väldigt vädertålig antingen av sig själv eller med hjälp av ett medföljande undervattenshus. Det vanligaste märket av dessa heter GoPro och finns i ett antal olika versioner. Största fördelen med att välja en GoPro är att den stödjer en otroligt stor mängd olika fästen.Detta betyder att du kan köpa till extra fästen som låter dig montera kameran på cykelstyret eller din din hjälm. Du kan sedan snabbt och enkelt flytta kameran mellan de olika fästena eller vinkla om den så att kameran till exempel filmar dig istället för vägen. Den stora nackdelen med dessa kamerorna är att de på grund av sin storlek inte har speciellt stor sensor samt endast ett fast objektiv. Detta betyder att den till exempel inte är så bra för närbilder eller då det är mörkt ute, ungefär som en mobilkamera.

Systemkameran

Om man vill ta det hela steget längre och även fota eller filma på de stopp man gör så kan det vara en väl värd investering att köpa en systemkamera. Systemkameror ger ett stort hopp i kvalitén från mobilkameran och ger dessutom betydligt större kreativa friheter. Då man på resande fot med cykeln inte alltid har speciellt mycket utrymme i packningen så kan det vara bäst att köpa en så kallad spegellös systemkamera. Dessa har ingen optisk sökare så man istället använda sig av skärmen eller en elektronisk sökare när man komponerar bilden.

Förvaring

Förvaring är som nämnt av stor vikt när man reser på cykel. För att se till att man både har tillräckligt med förvaringsutrymme och dessutom skyddar sin dyra kamerautrustning så föreslår vi inköp av en riktig kameraväska. Dessa finns i många olika varianter där vissa är gjorda specifikt för långturer till fots eller på cykel. Om du har en väska som du är nöjd med så kan du antingen köpa dig en mindre extra väska eller köper en insats. En mindre väska kan lätt slängas över axeln eller till och med fästas utanpå din nuvarande. Insatser är helt enkelt vadderade skydd som du kan förvara kamerautrustningen i och sedan förvara insatsen i väskan.